Virksomheder
Mange danskere mistrives og kan ikke mærke deres egne følelser og kroppens signaler før det pludselig er for sent og de går ned med stress.
- 35.000 danskere er sygemeldt pga. stress – hver dag
- 430.000 danskere – har symptomer på alvorlig stress – hver dag
Ideen med Mental Førstehjælp er at hjælpe disse mennesker. Her er et eksempel:
Jeg har arbejdet med disse teknikker siden 2009 og kan dokumentere at de virker mod mistrivsel og begyndende stress. Alle kan lære at praktisere disse teknikker på 3 kursusdage og 3 individuelle coaching sessioner. Til sammenligning tager 350.000 danskere hvert år et almindeligt Førstehjælpskursus på to dage.
Målet er at uddanne ligeså mange Mentale Førstehjælpere. De blir i stand til at guide en person til at kunne mærke og opløse det ubehag i kroppen, der opstår ved følelser som f.eks. utryghed, præstationsangst, vrede og afmagt. Og alle kan lære at give Mental Førstehjælp.
Arbejdspladser og skoler skal have uddannede Mentale Førstehjælpere. De skal hjælpe kollegaer, når de første tegn på nedsat trivsel og stress melder sig. Og målet med det hele er, at skabe bedre trivsel og bedre psykisk arbejdsmiljø på alle arbejdspladser.
Hvordan skal Mental Førstehjælp bruges på arbejdspladsen?
Der uddannes 3-4 medarbejdere i en afdeling på 20-40 medarbejdere i Mental Førstehjælp på 3 kursusdage. Det følges op af 3 individuelle coaching-sessioner til hver kursist. De uddannede Mentale Førstehjælpere kan nu hjælpe kolleger på arbejdspladsen med at bearbejde følelsesmæssige reaktioner som vrede, afmagt, utryghed, stress-reaktioner mm. ved individuel guidning.
Projektet på en arbejdsplads handler om
- at skabe bedre trivsel gennem åbenhed om og arbejde med vores følelser og vores reaktioner i dagligdagen
- at skabe bevidsthed om, at alle mennesker har følelser af alle slags, og at det er helt naturligt at snakke om følelser og arbejde konkret med dem
- at medarbejdere på arbejdspladsen kan hjælpe hinanden vha af simple guide-teknikker
- at det er muligt at hjælpe hinanden her og nu UDEN at skulle dele sine personlige historier og problemer
- at alle mennesker har en evne til at balancere egne følelsesmæssige overreaktioner og at de bare skal lære at bruge den rette teknik til det
Målet er at få mere naturlige reaktioner og adfærd i hverdagen og derved opnå bedre samarbejde, kommunikation og trivsel.
Dette som modsætning til at undertrykke følelser og lade som om, de ikke er der. Og det resulterer ofte i flere sygemeldinger, lavere produktivitet og reduceret arbejdsglæde og trivsel.
Se statistik på resultater fra Guldborgsund Kommune her.
Hjælp til kolleger kan udrettes forebyggende her og nu med ca 30 min varighed overfor kolleger eller elever der endnu ikke er alvorligt ramt af mistrivsel og stress endnu. Dvs. ingen ventetid til eksterne behandlere, psykolog, coach eller samtaler med en travl chef. Erfaringer viser at det virker for mindst 80% af de personer der prøver det.
Er du i en offentlig eller privat afdeling/virksomhed der ønsker medarbejdere på kursus, så ring og hør nærmere for virksomhedskurser hos Karsten Schiøtz på tlf. 30708414.